Nye grusgrave ved Landerslev ?

Region Hovedstaden har en ny råstofplan i høring. Se Råstofplanen her: 

https://www.regionh.dk/miljoe/raastoffer/R%C3%A5stofplanen/Sider/Forslag-til-R%C3%A5stofplan-2016-2020.aspx

Alle kan sende høringssvar indtil 25. november 2020. Brug høringsportalen i linket.

Her er Landerslev Bylaugs høringssvar:

Landerslev d. 30.10.2020.

Til Region H.
Vedr. forslag til Råstofplan 2016 / 2020, områderne Landerslev Vest og D4 Nord og Syd.

I forbindelse med udarbejdelse af Råstofplan 2012 blev området D4 Nord udtaget af råstofplanen med flg. beslutning:

Hvidbogen: Vurdering af bemærkninger til miljøscreeningen, Råstofplan 2012: s. 14 – 17
Beslutning: På baggrund af miljøscreeningen er de forhold, som er vurderet væsentlige yderligere miljøvurderet i Miljøvurdering af Råstofplan 2012. Graveområdet er reduceret for at reducere påvirkningen af naboerne og der nu 300 meter til indvindingsboringerne. Graveområdet medtages i reduceret størrelse i Råstofplan 2012 med de opstillede forsætninger (se Miljøvurdering af Råstofplan 2012).

Miljøvurderingen af Råstofplan 2012 er det angivet på s. 38. D4, Lyngerup:
Udpegning af det foreslåede graveområde D4, Lyngerup vil ifølge miljøscreeningen (se bilag) få væsentlig indflydelse på indendørs støjpåvirkning, grundvandsforhold/ kildeplads, støj/vibrationer og støv. Den ressource som kan indvindes på arealet er opgjort til 1,9 mio. m3 og ressourcen består af sand og grus, som er velegnet til sandfyld, nøddesten og ærtesten mv. Området som foreslås udpeget som graveområde er beliggende i landzone og er udlagt til landbrugsområde. Nærmeste bymæssige bebyggelse er Landerslev beliggende umiddelbart mod nord samt enkeltbeliggende huse øst og syd for det foreslåede graveområde.

Trafik og støj Det foreslåede graveområde har en nordlig afgrænsning, meget tæt på skel til bebyggelsen i landsbyen Landerslev. De beboere, der bor tæt på graveområdet, vil kunne blive påvirket af gener fra entreprenørmaskiner, lastbiler og lign. Støj og vibrationer vil blive reguleret i de enkelte råstoftilladelser, hvor der stilles krav om overholdelse af Miljøstyrelsens vejledende støj- og vibrationsgrænser. For at overholde disse, vil afværgeforanstaltninger være nødvendige. På grund af graveområdets beliggenhed i forhold til Landerslev, vurderes det ikke muligt at indarbejde tilstrækkelige afværgeforanstaltninger i forhold til beboerne i landsbyen Landerslev. Områdets afgrænsning reduceres derfor mod nord, hvorved afstanden til samlet bebyggelse i Landerslev øges til ca. 200 meter og til enkeltstående bebyggelse til ca. 100 meter. Herved bliver det muligt, at etablere afværgeforanstaltninger, så de vejledende grænseværdier kan overholdes.

Landerslev Bylaug kan ikke se, at ovenstående forhold og vurderingerne af disse er ændret siden 2012 og mener derfor at ovenstående beslutning og principper skal være gældende for D4 Nord og Syd samt Landerslev vest.

Nu har vi desuden gennem flere år oplevet at gravningen i område D4 har givet store støv og støjgener. Vi er også bekymret for sætningsskader i forbindelse med arbejde med store maskiner. Derfor bør området D4 Nord helt udtages af råstofplanen.

Ang. gravning tæt på beboede områder.
I miljøvurdering står: Gener overfor befolkning: Gener ved indvinding tæt på beboelserne i Landerslev i den nordlige del af foreslåede graveområde, er vurderet at være væsentlig og langsigtet. 
Derfor foreslås en nærhedszone i området tættest på Landerslev by, så indvindingen udføres på 1 – 2 år. De enkeltstående huse, og husene i Lille Lyngerup vil også få væsentlige og langsigtede gener. De bør også være omfattet af nærhedszonerne, så indvindingen tættest på beboelse afsluttes hurtigst muligt

Ang. mulig jordforurening:
I partshøring til udvidelse af graveområde D4, dateret 24.4.2019 står der s.3: Mulig jordforurening på naboejendommen bør vurderes nærmere.
I forslaget til Råstofplan 2016 / 2020 har vi ikke kunnet finde en sådan vurdering.
Vi kan endvidere oplyse, at der på ejendommen Landerslevvej 60 (Naboejendom til det foreslåede graveområde) d 28.10. 2020 er blevet foretaget boreprøver / jordprøver både på grunden og i bygninger, for at kortlægge en eventuel jordforurening.

Ang. indvinding under grundvandsspejl:
Grundvandet er et fokusområde for Region H. Men når man læser afsnittet i råstofplanen om grundvand er der et overordnet fokus, der springer i øjnene: Udnyttelsen af råstofresursen fuldt ud.
Vi er dybt bekymrede for vores grundvand og mener ikke, at der bør indvindes under grundvandsspejl.
I Miljørapporten angives, at der er risiko for påvirkning af grundvandskvaliteten, hvis der indvindes over en vis mængde. Det angives også, at der sker en sænkning af grundvandsspejlet. Det angives også, at dræn fra det opgravede materiale ikke må ledes til beskyttede områder – Hvor skal det så ledes hen? Afvanding fra Lyngerup Nord sker mod nord til beskyttet område. Afvanding fra Landerslev Vest sker mod vest til beskyttede områder.
Femhøj Vandværk leverer vand til områderne nord og syd for graveområderne, men er samtidig backup for vandforsyningen til hele Hornsherred mod nord. Vi har også hørt overvejelser om, at det skal kunne levere vand til selve Frederikssund by pga. forurening af DMS. Men en så vigtig vandresurse bør der anlægges et forsigtighedsprincip ved råstofindvindingen. Ved ikke at grave under grundvandsspejl. Ved ikke at grave helt op til BNBO-områderne.

Vedr. afvanding mod nord til beskyttet område
Vi mener ikke, at der i nedenstående formulering er dokumentation for, at vandstanden i det beskyttede område nord for Femhøjvej ikke ændrer sig ved udgravning i Landerslev Nord. Hvis man ikke indvinder under grundvandsspejl, skal man også sikre, at vandstanden i det beskyttede område mod nord ikke ændres.

 Med henblik på at sikre, at der ikke sker påvirkning af vandstanden i de nærliggende våde naturtyper på grund af råstofindvinding under grundvand, skal der i forbindelse med tilladelse til råstofindvinding stilles vilkår, der sikrer, at midlertidige ændringer i grundvandstanden ikke påvirker tilstrømningen af grundvand til de beskyttede naturtyper - evt. ved fastlæggelse af den maksimale indvindingshastighed på baggrund af de lokale hydrogeologiske forhold.

Vedr. beskyttede diger:
Region H har i forbindelse af behandlingen af Råstofplan 2016 udtalt at: Regionen giver som udgangspunkt ikke indvindingstilladelse til indvinding af diger, medmindre ansøger har fået dispensation til dette af Kommunen og / eller Slots og kulturstyrelsen.

Fra Femhøjvej og sydpå langs grundene på Solhøjstræde til det nuværende graveområde ligger et dige. Der er tidligere ansøgt om sløjfning af den del af diget, der ligger på området D4 Nord, hvilket er blevet afslået.

Trafik.
Det bør sikres at al fremtidig udkørsel fra områderne D4 og D8, Landerslev vest sker mod øst til Lyngerupvej / Skovnæsvej (kun højresving). Vi kan godt acceptere at indkørsel sker ad den nuværende adgang ad Landerslevvej. Det vil give en halvering af trafikbelastningen.

Efterbehandling.
Vi er tilfredse med at der stilles større krav til efterbehandling, og at det skal ske i samarbejde med kommune og Region. Vi ønsker at lokalområdet inddrages i udarbejdelsen af planen, så der udover landskabelige - og naturinteresser også vurderes offentlig adgang til områderne med mulighed for mangeartede rekreative aktiviteter.
Aktuelt kan vi pege på sti til gravhøjen Vihøj, samt etablering af sti på den tidligere banestrækning, hvilket Frederikssund kommune tidligere har anført.

Erstatning / kompensation
Vi ser gerne at arbejdet med kompensation til de berørte lodsejere tæt på graveområderne speedes op. Og at der afsættes penge etablering af nogle ordentlige trafikforhold.

Venlig hilsen

Landerslev Bylaug
V. kasserer Jørgen Markvard Andersen
Bygtoften 27. 3630 Jægerspris.
Mail jmarkvard@gmail.com   Tlf 60184536

 

 Nye grusgrave meget tæt på Landerslev?

 Region Hovedstaden har sendt forslag om 2 nye grusgrave meget tæt på Landerslev.

 Det ene område ligger lige nord for den nuværende grusgrav, sydøst for Landerslev. Det foreslås, at grusgraven skal gå helt hen til Landerslev by: Helt op til fabrikken, Landerslevvej 60, helt op til Solhøjstræde og helt op til Femhøjvej.

Det andet område ligger vest for Landerslevvej, hvor husene på Rugtoften ligger tættest på.

Forslaget til de 2 nye grusgrave er sendt i høring til de boliger, der ligger tættest på. Det er dog kun ganske få husejere, der har fået direkte besked.

Ved at følge nedenstående link, er der et uddybende materiale om de 2 graveområder med flere kort og udkast til en miljøvurdering af grusgravene. I finder materialet på side 247 – 258 samt side 259 – 270.

https://www.regionh.dk/politik/nye-moeder/Documents/MTU/MKU%20dagsorden%2023.%20april%202019.pdf

Bylaugets bestyrelse opfordrer alle til at give deres mening til kende og indsende høringssvar inden 6. juni 2019 på regionens hjemmeside, https://www.regionh.dk/miljoe/raastoffer/raastofplan/Sider/Partsh%C3%B8ring%20og%20borgerm%C3%B8der.aspx 

 I er velkomne til at bruge oplysninger fra bestyrelsens høringssvar.

 Her er bestyrelsens høringssvar:

Landerslev d. 25.5.2019.

Til Region H

Vedr. forslag til udvidelse af graveområde D4, Lyngerup og graveområde Landerslev Vest

I forslaget til råstofplan 2012 var den nordlige del af området D4, Lyngerup medtaget. 

I miljøgennemgangen var der flere ting, der skulle vurderes nærmere:
Ang. sundhed: Støj. 
Ang. Miljø: Støj, støv og vibrationer. 
Desuden skulle beliggenheden i et vandindvindingsområde vurderes. 

Resultatet af disse vurderinger ses i 
Hvidbogen: Vurdering af bemærkninger til miljøscreeningen, Råstofplan 2012: s. 14 – 17
Beslutning: På baggrund af miljøscreeningen er de forhold, som er vurderet væsentlige yderligere miljøvurderet i Miljøvurdering af Råstofplan 2012. Graveområdet er reduceret for at reducere påvirkningen af naboerne og der nu 300 meter til indvindingsboringerne. Graveområdet medtages i reduceret størrelse i Råstofplan 2012 med de opstillede forsætninger (se Miljøvurdering af Råstofplan 2012).

Miljøvurderingen af Råstofplan 2012 er det angivet på s. 38.

D4, Lyngerup:

Udpegning af det foreslåede graveområde D4, Lyngerup vil ifølge miljøscreeningen (se bilag) få væsentlig indflydelse på indendørs støjpåvirkning, grundvandsforhold/ kildeplads, støj/vibrationer og støv. Den ressource som kan indvindes på arealet er opgjort til 1,9 mio. m3 og ressourcen består af sand og grus, som er velegnet til sandfyld, nøddesten og ærtesten mv. Området som foreslås udpeget som graveområde er beliggende i landzone og er udlagt til landbrugsområde. Nærmeste bymæssige bebyggelse er Landerslev beliggende umiddelbart mod nord samt enkeltbeliggende huse øst og syd for det foreslåede graveområde.

Trafik og støj Det foreslåede graveområde har en nordlig afgrænsning, meget tæt på skel til bebyggelsen i landsbyen Landerslev. De beboere, der bor tæt på graveområdet, vil kunne blive påvirket af gener fra entreprenørmaskiner, lastbiler og lign. Støj og vibrationer vil blive reguleret i de enkelte råstoftilladelser, hvor der stilles krav om overholdelse af Miljøstyrelsens vejledende støj- og vibrationsgrænser. For at overholde disse, vil afværgeforanstaltninger være nødvendige. På grund af graveområdets beliggenhed i forhold til Landerslev, vurderes det ikke muligt at indarbejde tilstrækkelige afværgeforanstaltninger i forhold til beboerne i landsbyen Landerslev. Områdets afgrænsning reduceres derfor mod nord, hvorved afstanden til samlet bebyggelse i Landerslev øges til ca. 200 meter og til enkeltstående bebyggelse til ca. 100 meter. Herved bliver det muligt, at etablere afværgeforanstaltninger, så de vejledende grænseværdier kan overholdes.

Området blev udtaget af råstofplan 2012, og er ikke med i Råstofplan 2016. 

Efter ovenstående beslutninger i 2012 er vi i Landerslev helt uforstående overfor, at området nu er med i forslag til Råstofplan 2020.
Vi er også uforstående overfor, at sundheds - og miljøpåvirkningerne, støj, støv og vibrationer, som i råstofplan 2012 angives som væsentlige slet ikke skal vurderes i miljøscreeningen i forslaget til Råstofplan 2020. 
Vi ønsker ikke, at udvidelsen af område D4 indgår i Råstofplan 2020.

Graveområde D4 er på kortafsnittet ikke afgrænset i forhold til BNBO (Boringsnære beskyttelsesområde) for området.

Der ligger et gammelt dige fra Femhøjvej, langs med husene på Solhøjstræde og mod syd ind i det foreslåede graveområde.

Lige nord for Femhøjvej ligger en eng og et moseområde der er forbundet med en grøft til et moseområde og en sø længere mod nord. Begge områder er beskyttet natur ifølge naturbeskyttelsesloven §3. Vandet løber senere ud i Isefjorden. Overfladeafstrømningen fra udvidelsen af graveområde D4 ledes i rør under Femhøjvej og til eng / moseområderne. Hvis der skal graves grus, ændres tilførslen af overfladevand til de beskyttede områder. Dertil er der i VVM redegørelsen, der blev udarbejdet i forbindelse med ”NY fjordforbindelse” angivet, at der er bilag IV-arter i området (Spidssnudet frø).

I det nordlige område af Landerslev Vest, der ligger lige op til BNBO- området til Femhøj Vandværks boringer, viser boreprøver, at der er ligger muld, fyld og moræneler i de øverste 5- 6 meter af jordlagene inden du kommer til sand. Når overjorden er fjernet ligger grundvandsspejlet meget tæt på. Dvs. at hvis man skal indvinde sand fra det område, skal man grave under grundvandsspejl. Det betyder, at man laver en direkte vej til grundvandet gennem et lag af sand uden et beskyttende lag af moræneler. Efter grusgravning fremkommer en sø. Det fremgår ikke, hvordan gravning 6 - 7 meter under grundvandsspejl, påvirker vores drikkevandskvalitet, når området ligger lige op til BNBO området. Efter vores opfattelse harmonerer dette ikke med beskyttelse af grundvandsinteresserne og det stemmer det dårligt overens med den foreslåede skovrejsning.

Under punktet jordhåndtering / flytning angives, at der ikke skal flyttes jord i forbindelse med råstofindvindingen. Overfladejorden lægges i depot som støjvolde og benyttes i efterbehandlingen. Senere under miljøparametre angives det, at der evt. kan indvindes muld. Dette strider imod førstnævnte punkt.

Beboerne i Landerslev bor her bl.a. pga. det åbne bakkede landskab og udsigten til marker, fritstående træer i skel, små og gravhøjen, og vi kan følge variationen i naturen over de forskellige årstider. Lige nu er alt grønt og frodigt. Alt dette fratages os, hvis der ligger en støjvold til en grusgrav helt tæt på vores grunde.

Det angives at huspriserne falder når et område udlægges til råstofindvinding og mens råstofindvinding foregår. Sandsynligvis vil huspriserne stige igen efter endt råstofindvinding.
Allerede nu er huspriserne altså faldet og da der går en vis årrække inden råstofplan 2020 er vedtaget og en indvindingstilladelse er givet over en 10-årig periode, kan det betyde af vi kan se frem til lavere huspriser i op til 15 år. Vi ønsker ikke et råstofområde, der påvirker vores huspriser.

Det angives at udkørsel fra grusgraven skal ske til Landerslevvej. Regionen har tidlige givet udtryk for den vil arbejde på, at der etableres udkørsel til vej 53 (I svar vedr. udkast til råstofindvinding, Landerslevvej 50, dateret 25.1.2019) Dette bør også fremgå i bemærkninger vedr. trafik.

I forhold til den nuværende grusgrav er beboerne I Landerslev allerede massivt generet af store tunge lastbiler, der kører fra og til grusgraven uden afdækning og den støj der medfølger. Vi er massivt generet af støv, på biler og udearealer, samt støvmænger i åbne vindueskarme i private hjem. En udvidelse og etablering af endnu en grusgrav, tæt på vores by, drikkevandsresurser og nær beboelse, vil kun forværre de forhold vi allerede nu er nødsaget til at leve under.   

Venlig hilsen

Landerslev Bylaug v. kasserer Jørgen Markvard Andersen
Bygtoften 27, Landerslev, 3630 Jægerspris. Tlf 60184536

Det nye område ligger inden for den røde streg, helt tæt på Landerslev

Det nye område ligger inden for den røde streg, helt tæt på Landerslev